Raymond: “Vrijheid, afwisseling en contact: wat wil een mens nog meer?”

Wie kent hem niet? Sous-chef Raymond Apeldoorn werkt alweer zo’n 33 jaar bij NIKO – ook toen het nog geen NIKO heette – en is naast sous-chef ook leermeester voor leerlingen en stagiaires. Tijdens zijn opleiding begon hij ooit als assistent in de keuken. Na ettelijke verbouwingen (inmiddels staat hij al in de vierde keuken!) vindt hij zijn werk nog steeds top: “Ik heb vrijheid, afwisseling en contact met mensen. Wat wil een mens nog meer?”

Hoe houd jij contact met mensen?
‘Nou, we hebben bij NIKO nu natuurlijk een open keuken. Dat betekent dat ik direct contact heb met bewoners en dat is vaak heel leuk. Nou ja, als het eten niet goed is hoor ik het natuurlijk óók meteen, haha.’

Wat voor werk zou je willen doen als je dit niet deed?
‘Ik zou niets anders willen zijn dan sous-chef! Ik ben trouwens ook voorzitter van de Ondermingsraad en Bedrijfshulpverlener. En officieel ook nog arbocoach!’

Dat klink als een druk bestaan! Heb je ook nog wel vrije tijd?
‘Zeker! Mijn hobby is muziek in de breedste zin des woords. Ik speel zelf elektrische gitaar in een coverband, maar mijn smaak is heel breed. Van punk en new wave tot en met jaren tachtig popmuziek. Mijn allereerste band startte ik toen ik zestien was. Met de drummer en bassist van toen speel ik nog steeds. Onze band heette “Tijd is geld”. We schreven toen ook onze eigen muziek.’

Wie zijn jouw helden?
‘Als we het dan over muziek hebben is David Bowie wel mijn held. En van The Cure en U2 ben ik ook groot liefhebber.’

Waar zou je het liefste willen wonen als álles kon?
‘Dan zou ik op Corsica of Terschelling willen wonen. Ik heb een zwak voor eilanden; de zee en het strand in de buurt. Er heerst altijd een aparte sfeer, ik kan het niet zo goed omschrijven. Ik ben opgegroeid in Egmond-Binnen dus de duinen zijn me wel vertrouwd, misschien daarom… maar voordat het zo ver is moet ik wel mijn vrouw nog overtuigen. Hoewel Corsica misschien nog wel gaat lukken…’

Tot slot: waar ben je nu mee bezig?

‘Ik ben heel druk bezig met het bedenken en samenstellen van het nieuwe menu. Dit doe ik samen met mijn collega’s van de keuken én met de menucommissie. Dat zijn bewoners die meedenken en meeproeven. Hun kennis is voor ons in de keuken zeer waardevol!’